Speech voor de onthulling van het monument voor jonge verkeersslachtoffers in Nuenen C.A. d.d. 10 april 2005 door drs. R.H. Augusteijn, gedeputeerde Provincie Noord- Brabant

Een dodelijk verkeersongeluk heeft grote emotionele gevolgen voor degenen die achterblijven. Vaak wordt p de plek van het ongeluk een zogenaamd berm-monumentje opgericht. Een gedenkteken, dat voor de nabestaanden een bijdrage kan leveren in de verwerking van het verlies van dierbaren. Een teken van troost.

De provincie Noord-Brabant heeft daar veel begrip voor en wil het plaatsen van gedenktekens langs de weg, in de vorm van bijvoorbeeld een gedenktegel, toestaan.

Waarom een gedenktegel? Dan is er het gedenkteken. Een blijvende herinnering, maar een herinnering die rekening houdt met de veiligheid van de weggebruikers. Een gedenkteken mag door vorm en kleur uiteraard niet de aandacht van de weggebruikers zo afleiden dat opnieuw een ongeluk gebeurt.

Uw Stichting heeft het initiatief genomen om voor alle jonge verkeersslachtoffers en hun nabestaanden een kunstwerk te laten vervaardigen op een plek waar veel verkeer langs komt. Een herinnering voor alle nabestaanden.

Op deze plaats is wacht de jeugd iedere morgen op elkaar om samen naar school te fietsen. Het kunstwerk dat hier onthuld wordt is de verbeelding van emoties rondom verslagenheid en verdriet maar vooral hoop voor de toekomst. Het is bijzonder dat jongeren inspraak hebben gehad bij de keuze van de kunstenaar en het ontwerp van het monument.

Ik hoop dat dit gedenkteken een plek zal zijn ter herdenking en troost voor ouders, vrienden en familie van verkeersslachtoffers in het algemeen. En ik hoop dat het monument tevens alle verkeersdeelnemers die hier langskomen doet beseffen hoe belangrijk het is om de veiligheid in het verkeer te bewaken.