Kunstenaar

De kunstcommissie van de stichting heeft acht kunstenaars benaderd en na een voorselectie met vier kunstenaars gesproken. Drie van hen zijn tot een ontwerp gekomen, waarna de commissie, na rijp beraad en overleg met veel betrokkenen, jong en oud, het ontwerp van Karoly Szekeres heeft gekozen.

Karoly Szekeres is een nederlandse kunstenaar, die zijn atelier heeft in een prachtig pand in het centrum van Deventer. In het atelier van Karoly Szekeres worden volgens de oude traditie van het Kunstbedrijf alle mogelijke vormen van beeldhouwwerk vervaardigd. Er wordt uit hout gesneden, uit steen gehouwen, in was, klei en gips gemodelleerd, gegoten met gebruikmaking van gips, gietmortel of kunsthars. De werkzaamheden strekken zich uit van decoratief beeldhouwwerk, zoals kapitelen, konsoles, tot en met figuratief beeldhouwwerk, zoals vrijstaande beelden, portretfiguren, reliefs.


In zijn ontwerp heeft Karoly Szekeres een manier gevonden om rust en bezinning te combineren met de drukte van het verkeer. De naturalistische bronzen figuren, die verslagenheid, troost en verdergaan symboliseren worden geplaatst op een muur waarop ruimte zal zijn voor begeleidende tekst. In deze opzet zullen bezoekers, door hun aanwezigheid in levende lijve, de groep beelden aanvullen en zo het verder leven, het op de toekomst gericht zijn, symboliseren.


Karoly Szekeres is nu begonnen met een schaalmodel van het kunstwerk en de omgeving. Elders op deze site kunt u foto's van het schaalmodel en de maquette vinden. En ook compositiefoto's, waardoor u een duidelijke indruk kunt krijgen van hoe het monument straks moet worden. Hieronder nog twee voorbeelden van zijn werk.

Naast de foto's die u hier ziet, kunt u meer werk van Karoly Szekeres zien op zijn eigen website: www.szekeres.nl